Cara meletakkan forum di blog

forum blog
Salam

Apa khabar anda semua. Harap sihat belaka. Hari ini saya nak kongsi cara-cara nak letakkan forum di blog khasnya blogger. Mungkin anda tertanya-tanya "Eh, boleh ke?", "Macam mana nak letak forum kat blog?"  Hah, semalam saya ada googling pasal forum ni. Akhirnya terjumpalah satu thread berkisarkan forum percuma untuk blog. Maka, saya kongsikan kat sini. Moga mendapat manfaat bersama. Andai anda rasa susah nak baca dalam Bahasa Malaysia, gunakan google translate OK.

Pasti ramai yang tercari-cari forum provider yang free dan simple untuk diletakkan di blog kan? Penyedia forum yang saya nak kongsikan ini adalah Nabble. Anda boleh lihat demo version yang saya cipta dengan klik > Forum Tempah Blog.

Langkah pertama.

Pergi ke website Nable - www.nabble.com
Klik di Create a site forum seperti di rajah bawah ini.

create a forum

Langkah 2

Isikan maklumat-maklumat yang diperlukan.
Kemudian klik pada butang Create Forum

forum blog register

Anda kemudiannya akan dibawa masuk ke ruang panel admin anda. Abaikan dahulu.
Terus pergi ke Emel anda dan  lakukan confirmation. Klik saja link confirmation yang diberi.

Langkah 3

Skrin berikut akan keluar sebaik anda melakukan confirmation. Klik link continue yang disediakan.

forum registration confirm

Anda akan kembali semula ke ruangan admin. Sekarang anda boleh create new topic, melihat mereka yang ada di dalam forum anda dan juga mengubah setting forum anda.

forum admin panel
OK. selesai sudah mencipta forum anda. Bagaimana nak letak forum tersebut di blog?
Senang saja.

Langkah 4

Create page atau new post di blog anda. Dan, copy embeded code yang diberikan. Cara nak dapat embed code tersebut:-
Pergi ke Option > Embedding Option
Code tersebut akan diberikan seperti skrin di bawah ini.

forum embed code

Copy dan paste code tersebut di bahagian Edit HTML post/page anda 

add forum to post

Last sekali Klik butang Publish. Siap.

Sekiranya, anda mahu mengubah color, size, font, title, deskripsi dan sebagainya:-
Klik Option > Application

Untuk mengubah layout pula anda perlu tutorial yang disediakan NAML:-



Sekian saja untuk tutorial meletak forum di blog. Terdapat beberapa lagi penyedia forum percuma. Mungkin saya akan kongsi di lain masa. ZasssSSs..

sumber gambar forum atas sekali: askbudakboy
lain-lain gambar: tempahblog.com

Do you like this post? Please link back to this article by copying one of the codes below.

URL: HTML link code: BB (forum) link code:
Dah baca? Jangan lupa tinggalkan komen anda!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe to our regular Email Updates!

Follow us!

feedburner logo twitter logo faceboo logo Google+ Logo