Perkembangan Tempah Blog - Program Affliate Kecil-kecilan

tempahblog.com walaupun senyap sepi kebelakangan ini namun dalam diam kami sedang berkembang, Walaupun pelbagai dugaan yang dihadapi oleh Tim Tempah Blog namun sedikit pun tidak mematahkan semangat kami. Dengan sokongan dan permintaan yang berterusan dari pelbagai pihak, tempahblog.com masih utuh berdiri.

Terima kasih diucapkan kepada pelanggan-pelanggan yang masih setia menggunakan khidmat membina blog dari tempahblog.com. Tidak dinafikan repeat order dari pelanggan sedia ada  dan juga recommendation berkenaan perkhidmatan kami kepada rakan-rakan lain sedikit sebanyak membantu pihak kami berusaha dalam memastikan kualiti terbaik buat semua, Oleh itu, sempena tahun ke empat kami beroperasi, pihak tempahblog.com dengan ini berbesar hati memberikan 7% komisen affliate kepada pelanggan setia apabila membawa pelanggan baru kepada kami.
Program affliates bersempena perkembangan tempahblog.com adalah di bawah seliaan syarikat berdaftar Dynamic Art Digital Solution (DADS). Boleh jenguk-jenguk facebook > Dynamic Art Digital Solution. Hehe. Like la sekali kan. Pembayaran komisen akan dibuat sebulan sekali untuk setiap closed deal yang berjaya apabila jumlah komisyen mencecah RM30. Untung atas angin je ni. Syok kan? Takde lagi blogger lain bagi kan? Untuk pelanggan setia je tau. Pelanggan baru nanti kita bagi free gift. Hehe tapi kena tunggulah, tak tahu lagi nak beli apa.

Buat pengetahuan semua sekarang ni saya da full time buat design tapi tak adalah masa tu free sepanjang masa. Still macam kerja office biasa. Perjalanan tempahblog.com pun seperti biasa, Isnin-Jumaat, hari cuti kami pun cuti. Tapi kalau nak tempah blog ke tempah website ke still boleh 24jam. No problem.

Ok setakat ini saja update saya untuk kali ini. Esok lusa kalau sempat saya update lagi. Sama-sama kita doakan semoga urusan dan perjalanan mangsa-mangsa banjir di pantai timur dipermudahkan Allah. Amin.. Zasssss....

Dah baca? Jangan lupa tinggalkan komen anda!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cara Customize Blogger Scroll Bar


Ada yang tertanya-tanya macam mana nak customize scroll bar? Jom ikuti tutorial saya ini. Bukan sekadar copy paste, saya juga akan menerangkan satu persatu webkit element yang kita gunakan. Trend customize scroll bar sudah lama sebenarnya daripada JPanel, jquery hinggalah sekarang ini yang popular WebKit. Ianya lebih mudah dengan menggunakan properties vendor-prefixed seperti ::-webkit-scrollbar dan Shadow DOM. Saya tidak akan terangkan pasal Shadow DOM. Anda boleh google sendiri OK.

Pseudo Element

Pseudo Element adalah bahagian-bahagian yang terdapat dalam membentuk scrollbar.

::-webkit-scrollbar { /* 1 */ } ::-webkit-scrollbar-button { /* 2 */ } ::-webkit-scrollbar-track { /* 3 */ } ::-webkit-scrollbar-track-piece { /* 4 */ } ::-webkit-scrollbar-thumb { /* 5 */ } ::-webkit-scrollbar-corner { /* 6 */ } ::-webkit-resizer { /* 7 */ }






Pseudo Class Selectors

Membenarkan lebih banyak pilihan spesifik untuk setiap bahagian dalam pelbagai keadaan.

:horizontal :vertical :decrement :increment :start :end :double-button :single-button :no-button :corner-present :window-inactive

Untuk tutorial kali ini kita hanya menggunakan keadaan seperti  :window-inactive. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang setiap definisi keadaan di atas boleh rujuk article daripada Dave Hyatt di webkit berkenaan styling scrollbar.

Berikut adalah contoh code CSS penuh untuk bahagian scroll bar yang saya gunakan untuk blog ini. Boleh adjust width dan color ikut kesesuaian blog anda. Gunakan notepad ++ atau yang anda mahir untuk edit code. Untuk cari code color boleh pergi dekat HTML Color Codes info.

Cara nak masukkan dalam blog. Mudah saja macam ABC.

Masuk dashboard anda. Pergi dekat Template > Customize
*Pastikan buat backup template terlebih dahulu!


Lepas tu Pilih Advance > Add CSS


Copy dan paste code yang anda sudah edit tadi di ruangan yang disediakan. Kemudian klik Apply to Blog. Lihat perubahan pada scrollbar anda. Cantik? Hehe tahniah!

Dah baca? Jangan lupa tinggalkan komen anda!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...